Skip to main content

Mokytojų stažuotė Tenerifėje

Pagal ERASMUS + programos mobilumo projekto „Mokytojų profesinių kompetencijų tobulinimas tarptautinėje praktikoje“ Nr. 2016-1-LT01-KA102-023082, į stažuotę Ispanijoje, Tenerifėje, Puerto de la Kruzo mieste, „Temis Education“ tarpinėje organizacijoje buvo išvykę profesijos mokytojos iš Marijampolės, Tauragės ir Alytaus profesinio rengimo centro.

Stažuotės metu lankytasi profesinio mokymo įstaigose: IES Virgen de la Candelaria esančioje salos sostinėje Santa Cruze, IES San Marcos ,IES Maria Perez Trujillo esančiose Puerto de la Cruze.

Apsilankymų metu mokytojus pasitiko ugdymo įstaigų vadovai, kurie didžiuodamiesi pristatė mokyklas, pabrėždami, kad profesinis mokymas yra prioritetinė švietimo sritis Ispanijoje. Visos šios mokyklos ruošia padavėjus ir barmenus, virėjus, nes ši profesija yra paklausi visoje Ispanijoje ir ypač Tenerifės saloje. Tai ypač gera motyvacija rinktis šią specialybę. Priimami mokytis nuo 15 metų amžiaus asmenys, neatsižvelgiant į lytį, religiją ir kitas asmenines nuostatas. Mokiniai baigę vienerių metų kursą įgyja pagrindinę (bazinę) profesinę kvalifikaciją, dviejų metų - vidutinio lygio profesinę kvalifikaciją. Norintys įgyti aukštesniąją profesinę kvalifikaciją, dirba pagal specialybę ir dar metus mokosi nuotoliniu būdu. Teorinių pamokų metu įgytos žinios lygiagrečiai įtvirtinamos praktinių užsiėmimų metu, kurie vyksta mokomosiose laboratorijose, kavinėse ir restoranuose įrengtuose ugdymo įstaigose.

  

Stažuotės metu lankytasi restoranuose, stebėta stalų serviruotės skirtos įvairiems pokyliams pagal tuo metu užsakytas šventes (vestuvėms, krikštynoms), bei pokylių sales pritaikytas vaišėms pagal autentišką restorano interjerą. Susipažinta su virtuvės darbo organizavimu: restorano salių paskirstymu zonomis pagal maitinimo laiką, patiekalų grupes, užsienio šalių virtuves.

Technologines kompetencijas gilintos lankantis maisto gamybos įmonėse. Labai populiarus Ispanijoje maisto produktas yra sūris, kurio gamybos procesas stebėtas Benijos sūrių gamykloje. Populiariausias ožkų sūris, kuris vartojamas ne tik Tenerifės saloje, bet ir visoje Ispanijoje. Apsilankymas Tajinaste vyno ūkyje ir darykloje nustebino savininkų nuoširdumu, bei atsidavimu savo darbui. Versle dirba visi šeimos nariai, ūkis perduodamas iš kartos į kartą.

Apsilankius Montesano mėsos kompanijoje įsitikinta, kad Ispaniško vytinto kumpio kokybė atitinka jo kainą. Šių kumpių gamyba trunka net 15 mėnesių, laikantis griežtų technologinių reikalavimų. Susipažinta su kumpių žymėjimo etiketėse ypatumais, kurie padės pasirinkti reikiamus produktus ir Lietuvoje. Įmonė gamina daug produkcijos skirtos tiesiogiai maitinimo įmonėms.

Stažuotės metu gerąja patirtimi pasidalinta su Ispanijos kolegomis, ir su stažuotėje dalyvavusiais Marijampolės ir Tauragės profesijos mokytojais. Aptarta naujų technologijų panaudojimo, naujų mokymo modulių įvedimo, gamybinės praktikos organizavimo tobulinimo klausimai, siekiant tinkamai paruošti kvalifikuotus specialistus, maksimaliai priartinti profesinį rengimą prie darbo rinkos pokyčių.

 

Mokytoja Lina Žiurinskienė